Mitä opimme Malagan opintomatkalla?

Osuuskunta Versosto lähti opintomatkalle torstaina 4.10.2018 Helsinki-Vantaan lentokentältä. Pientä jännitystä oli ilmassa: Mitä matkalla tulee tapahtumaan? Meneekö kaikki niin kuin Strömsössä vai tuleeko “#parimuuttujaa”? 15 Versostolais-nuorta sekä ohjaajat Ville ja Mikko liikahtavat lentokoneeseen ja lähtevät matkaan, Suomen räntäisestä syksystä kohti Espanjan lämpöä.

Yhtenä tavoitteenamme opintomatkallamme oli tutustua suomalaiseen yrittäjyyteen ulkomailla. Siihen päästiin jo ensimmäisenä päivänä, kun paikallisen Fuengirola.fi -yrityksen tiloissa. Fuengirola.fi on yritys, joka tekee ja myy kaikenlaista: paikallislehteä suomalaisille, myy suomalaisia tuotteita kuten ruisleipää ja salmiakkia myymälässään ja niin edespäin. Hänen opetuksensa meille oli, että Espanjassa yrittäminen ei ole helppoa verrattuna esimerkiksi Suomessa yrittämiseen – siellä byrokratia vie monelta hermot ja bisneksenteosta tehdään monesti aivan liian vaikeaa. Tämä kaikki byrokratia on kuulemma perua Francon ajoilta, jolloin valtio pyrki kontrolloimaan lähes kaikkea.

Vierailimme myös monissa muiden paikallisten suomalaisten yrityksissä, kuten hammaslääkärikeskus Andantessa ja Fuengirolan ainoan frisbeegolf-yrittäjän luona. Heiltä kuulimme mielenkiintoisia yrittäjätarinoita ja saimme paljon arvokkaita vinkkejä omaan tekemiseemme.

Yksi mieleenpainuvimmista tarinoista oli Hemmo Saartoalan, Kotikartio Oy:n perustajan tarina. Konkurssin kokeneena hän opetti, että sellaisessa tilanteessa on yrittäjä kovilla ja tarvitsee lähipiirin tukea. Hemmo kuitenkin muistutti, että vaikka konkreettinen osuus yrityksestä lähtisikin konkurssin myötä, niin omaa ammattitaitoa, perhettä ja  rakkaita asioita se ei vie. Hemmo myös kertoi, että Espanjassa toimiessaan hän oli toistuvasti kohdannut sen, miten suomalaisia pidettiin automaattisesti kovina työntekijöinä ja rehellisinä ihmisinä.

Toinen hyvin tapahtumarikkaan historian omaava yrittäjä oli Earthpacin perustaja, Raimo Jääskeläinen. Raimo oli aloittanut aluksi Venäjällä sahabisneksen, mikä oli kuitenkin paikallisen mafian ja muiden teknisten syiden vuoksi jouduttu vetämään pois Venäjältä. Tämän jälkeen hän oli keksinyt alkaa valmistaa jätepuuksi tarkoitetuista rimoista ja palikoista kuormalavoja, “lastballeja”. Kuormalavoille oli suuri kysyntä muun muassa paperiteollisuudella, joten asiakkaita riitti. Myös Earthpacilla on ollut ylä- ja alamäkiä ja he ovat joutuneet kokemaan muun muassa yrityssaneerauksen. Opimme Raimolta 5 tärkeää juttua:

  1. Ole rehellinen, aina.
  2. Älä lähde kehittämään yritykselle uusia liiketoimintoja, ennen kuin perusbisnes on hallussa. Vahva kivijalka perusosaamisessa on tärkeää.
  3. Mafian miehet eivät ole leikkisää sakkia.
  4. Luottamus on yritysmaailmassa kullanarvoista.
  5. Yrittäminen on nöyrää hommaa.

 

Reissulla tutustuimme myös paikalliseen kulttuuriin ja vierailimme reissun päätteeksi El Chorron kansallispuistossa, jossa kuvasimme myös Youth Manifeston, jossa kerroimme päättäjille, miten meidän mielestämme maalla asuvien nuorten elämää voisi parantaa.

Opintomatka oli todella hyödyllinen ja opettavainen kokemus meille jokaiselle ja reissun opetukset pysyvät säilömuistissamme vielä pitkään!

– Juho Lumme, 17-vuotias dronelentäjä

2021-08-23T13:02:33+03:00 14. marraskuuta 2018|1 Comment

1 kommentti

  1. […] Matkasta on myös aivan oma blogikirjoitus, joka löytyy täältä. […]

Comments are closed.