Versoston viimeisin kurssi järjestettiin 22.-24.2. Aiheena oli hyvinvointi ja itsensä johtaminen. Tällä kertaa kurssi järjestettiin Piispalan liikuntakeskuksessa. Osallistujamäärä oli huikeat 50 osallistujaa, mikä rikkoi aiemman osallistujaennätyksen.

Kurssin aihe oli monelle ajankohtainen opiskeluiden ja yrittämisen tasapainottelun kannalta. Opimme muun muassa, miten aivojen oma rytmi kulkee ja miksi sitä tulisi kunnioittaa. Lauantaipäivän ajan saimme koulutusta Merja Saulamaalta itsensä johtamisesta ja hyvinvoinnista. Yllätyksenä tuli, kuinka käsi kädessä nämä kaksi asiaa kulkevat. Kumpikaan ei toimi, ellei molempia pidä tasa-arvoisina. Henkinen hyvinvointi tarvitsee tasapainoista itsensä johtamista. Itsensä johtaminen ei toimi, ellei kalenterissa ole tilaa omille harrastuksille.

Hyvinvointi oli aiheena laajempi, kuin osasin odottaa. Emme keskittyneet niinkään liikunnan ja ruoan tasapainotteluun, vaan henkisen puolen vahvistamiseen. Voit siis arvata, että kurssi ei käsitellyt jo terveystiedon tunnilla opittuja asioita. Siihen kuului liikunnan ja ravinnon lisäksi mediaatiokävely luonnossa, omien tunteiden kuvaaminen, armollisuus, tietoinen läsnäolo (mindfulness), itselle tärkeiden asioiden, kuten harrastusten edelle asettaminen. Puhuttiin burnoutin vaarasta, stressinhallinnasta ja siitä, kuka vaikuttaa sinun päätöksiisi. Merja kertoi tavanneensa ihmisiä, jotka 50 vuoden iässä eivät tee haluamiaan asioita, perusteenaan: “Äiti sanoi, ettei kannata”.

Haastankin sinut nyt ajattelemaan, kuka vaikuttaa sinun päätöksiisi?

“Ota tunne aina avosylin vastaan, sillä se viestii sinulle jotain.” -Merja Saulamaa

Tunteet ovat tarpeellisia, koska ne osoittavat meille, mikä on itsellemme tärkeää. Ne kertovat, mistä pidämme ja mistä emme, milloin teimme väärin ja milloin oikein. Niitä tutkimalla lisäämme itsetuntemustamme. Esimerkiksi vihan tunne pitäisi ottaa ilolla vastaan ja sitä tulisi tutkia, sillä se kertoo sinulle asian olevan tärkeä. Kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä jokaista tarvitse pysähtyä tutkimaan, kunhan ei myöskään tukahduta niitä pois. Kun tunnet itsesi hyvin, osaat johtaa itseäsi paremmin ja asettaa terveet rajat omien tarpeiden ja töiden välille.

 

“Stressi syntyy siitä, kun asiat ja ympäristö hallitsevat sinua.” -Johannes Karjula

Sunnuntaina meille tuli puhumaan Johannes Karjula. Hän puhui aikatauluttamisen tärkeydestä ja stressin hallinnasta. Teimme kaksi listaa: muuttuvat asiat ja toistuvat asiat. Toistuviin asioihin listasimme asioita, jotka toistetaan viikottain. Esimerkikkeinä voisivat olla läksyjen teko ja liikunta. Muuttuvien asioiden listaan laitoimme niitä juttuja, joita tulee odottamatta ja jotka pitää vain hoitaa pois alta. Näihin kuuluu mm. lääkärissä käynti, puhelimen korjaus tms. Sitten ripottelimme asiat kalenteriin hyvään järjestykseen. Monen suusta sai kuulla, että listaan muodostui asioita yllättävän paljon. Aikatauluttaminen on omasta kokemuksestanikin stressinhallinan kannalta toimivaa, etenkin lukion koeviikoilla.

 

“Nyt sinä johdat asioita, eivätkä asiat sinua”, Johannes sanoi tunnin päätteeksi.

Viikonlopun aikana saimme kaksi hyvin erilaista näkökulmaa itsensä johtamiseen. Johannes Karjulan tärkeimpänä pointtina oli tiukka aikatauluttaminen ja Merjan pointtina armollisuus. Näitä yhdistelemällä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Fanni Savola