Vatsassa kihelmöi, posket punottavat, kädet tärisevät. Hetken päästä jännitys raukeaa ja sen tilalle saapuu helpottunut hymy.

Oletko koskaan onnistunut? Oletko kokenut hetkiä, joista olet ylpeä ja joita tulet muistelemaan vielä vuosienkin kuluttua? Oletko kokenut suurta tyytyväisyyden tunnetta jotain asiaa kohtaan? Ota pieni hetki ja palauta mieleesi viimeisin onnistumisesi. Muistele sitä, kuinka kivalta se tuntui, kun vatsassasi vilissyt perhosparvi vapautui ja kasvoillesi ilmestyi tyytyväinen hymy. Saatoit saada hyvän kouluarvosanan tai ehkä esimiehesi antoi sinulle vihdoin hyvää palautetta työstäsi. Onnistumisen tunteen saattoi myös synnyttää vilptön kehu hyvältä ystävältä. Mitä tahansa se olikaan, palauta se hetkeksi mieleesi.

Meidän on joskus hyvä palata hetkiin, jolloin olemme onnistuneet jossain. Nämä muistot auttavat meitä selviytymään hankalistakin tilanteista ja lisäävät motivaatiota keskelle työarkea.

Me jokainen tunnemme onnistumisen tunnetta eri asioista. On tärkeää löytää asioita, joiden kautta pääsemme kokemaan jopa päivittäin tulleemme onnistuneeksi. Monesti ajattelemme, että voimme olla iloisia vasta silloin, kun olemme saavuttaneet jotain suurta. Tällöin unohdamme sen, että onnistumisen tunnetta voi kokea myös aivan pienistäkin asioista. Joku iloitsee onnistuneesta piirroksesta, joku nauttii luonnossa oleskelemisesta kun taas joku kokee onnistuneensa valmistettuaan herkullisen raparperipiirakan.


Mikä saa sinut tuntemaan tätä onnistumisen upeaa tunnetta?

Itse tunnen onnistuneeni, kun saan ilahdutettua jonkin toisen ihmisen päivää pienelläkin teolla. Olkoon se sitten hyvä ystävä tai aivan ventovieras ihminen, on mukavaa ilahduttaa. Olen huomannut, että niinkin yksinkertaisella teolla, kuin tervehtimällä ja hymyilemällä aidosti, saa tehtyä suuren vaikutuksen jonkin toisen ihmisen päivään. Kerron esimerkkinä tähän erään omakohtaisen tarinan eräältä junamatkaltani:

Istun junavaunussa, omalla paikallani hiljaa ja selailen omaa puhelintani. Päätän lähteä käymään ravintolavaunussa. Matkalla ravintolavaunuun huomaan erään miehen vessajonossa. Tervehdin häntä ja kysyn päivän kuulumisia. Mies ilahtuu, että tulen juttelemaan ja kertoo minulle päivän kuulumiset. Keskustelemme hetken ja kohta Mies kutsuu minut kahvipöytään. Siellä saan tietää, että kyseinen henkilö omistaa Suomessa yhteensä yhdeksän yritystä ja on erään Veikkausliiga- seuran omistaja. Jatkamme juttelua ja hetken päästä hän kysyy minua töihin ja ehdottaa yhteistyösopimusta. Lopuksi Mies vielä kutsuu minut päiväksi vierailulle hänen yritykseensä. Kiitän häntä, lupaan palata asiaan ja kävelen takaisin paikalleni.

Jälkeenpäin miettiessäni tilannetta tajusin, että tosissaan tämä koko tilanne lähti siitä, että rohkenin avaamaan oman suuni ja tervehtimään ventovierasta ihmistä. Harvoin osaammekaan ajatella, kuinka paljon voimme saavuttaa ilmaiseksi, pelkällä suun avaamisella.


Uskon, että jokaisen ihmisen takana piilee uusi tarina ja jokaiselta ihmiseltä voi oppia jotain. Olkaamme siis rohkeita ja tehkäämme jokainen niitä asioita, jotka saavat meidät hyvälle tuulelle!

                                                                                                       -Artturi Ahola