Sä ja sun rahat
Rahasta puhutaan suomalaisessa kulttuurissa aivan liian vähän. Moni elämän perusedellytys kulminoituu rahaan ja samaan aikaan siitä ei puhuta avoimesti – ”ei nämä ole lasten asioita”.
On totta, että raha-asiat kuuluvat aikuisuuteen, mutta samaan aikaan on aikuisia, jotka eivät hallitse rahankäyttöä alkuunkaan. Ei ole säästöjä puskurirahasta puhumattakaan. Omasta, eikä varsinkaan toisen ihmisen palkasta juuri puhuta. Joissakin perheissä vaietaan raha-asioista kokonaan. Asioista puhumattomuus on myös kasvatusta, usein
huonoa sellaista.
Rahasta tulee puhua lapsille ja nuorille, että kasvava sukupolvi ymmärtäisi sen todellisen merkityksen hyvissä ajoin. Murretaan tabut. Ne ovat turhia jäänteitä menneistä ajoista, eikä niistä hyödy kukaan. Väitän, että kasvava luottobisnes ja maksuhäiriömerkinnät johtuvat suurimmaksi osaksi vähäisistä taloustaidoista ja raha-asioiden ymmärtämättömyydestä.
Jos haluat saada säästöön, mutta koet, ettei se ole mahdollista, kehotan miettimään asiaa pian uudelleen. Jo muutaman kympin säästäminen kuukaudessa on erinomainen palvelus itsellesi.
Heräsin tilanteeseen, kun tajusin minulle tulevan 2000 euron kustannukset maksettavaksi, eikä säästöjä ollut. Kuukausittaiset menot olivat liian suuret. Sen lisäksi tajusin, ettei minulla ole yhtään puskuria tilillä, eli taloudellinen tilanteeni ei kestäisi minkään kaltaista kriisiä. Puskuri auttaa sinua selviämään kriisin yli ilman pikavippejä tai muita luottoja.
Aika ja euromäärä
Asetin kaksi tavoitetta. Aika ja kuluneen ajan päähän euromääräinen tavoite. Tavoitteiden jälkeen aloin muokata omaa rahankäyttöäni tavoitteelle sopivaksi. Siinä tilanteessa jouduin epämukavuusalueelleni. Ostokäyttäytymisen oli muututtava radikaalisti. Muun muassa turhat ulkona syömiset ja kahvikupit jäivät ostamatta.
Tavoite täyttyi ja ylittyikin. Ajattelin, että nyt lopetan säästämisen, toisin kävi. Säästäminen jatkui ja panta kiristyi. Huomasin, että ensimmäinen kuukausitavoitteeni oli hyvin löysä suhteessa tuloihin. Tämä oli kuitenkin positiivinen asia, koska liian tiukka kuukausittainen säästötavoite ilman todellista käsitystä kuukausittaisista kuluista luo helposti epätoivon
tunteen ja rahankäyttö voi retkahtaa. Nyt on uudet, kunnianhimoisemmat tavoitteet asetettu, joita kohti kuljen.
Tavoitteeseen pääsy vaatii kriittistä ajattelua omaa rahankäyttöä kohtaan. Jos olet valmis menemään epämukavuusalueellesi, saat varmasti tuloksia aikaan. Aina hankintoja tehdessä kannatta miettiä ”onko tämä hankinta minulle välttämätön?”
”mun tili on usein tyhjä ennen palkkapäivää”
Inspiroituneena itseopistuista taidoista ja niiden myötä tulleista tuloksista olen valmentanut muutamaa läheistäni. Osa heistä on rahasta puhuessaan sanonut, ettei heillä jää yhtään ylimääräistä kuukaudessa. Muutaman oivalluksen jälkeen he ovat todenneet, että välttämättömien menojen jälkeen sitä jääkin ihan kiitettävästi. Olen auttanut heitä laatimaan itselleen omat tavoitteensa. Valmentavani ihmiset ovat muutaman kuukauden kuluessa olleet erittäin innoissaan aikaansaamista tuloksistaan. Mainittakoon, että osa heitä on minua jopa 10 vuotta vanhempia ja kokeneempia ihmisiä.
1. tutki omaa rahankäyttöä
2. aseta aika- ja euromääräinen tavoite
3. mieti aina ostojesi välttämättömyyttä
4. nauti taloudellisesta mielenrauhasta
Uskon, että jo näillä eväillä saat aloitettua kuukausittaisen säästämisen.
”En tajunnut, kuinka paljon mä pystyin säästämään ennen kuin istuttiin Jaskan kanssa alas ja laskettiiin tulot ja todelliset menot. Muutamien kuukausien jälkeen olen pystynyt säästämään huomattavia summia.”
Jos haluat jatkaa keskustelua, ota yhteyttä.
Jaakko Kujala 19 v.
P. 040 036 0896
jakekuja@gmail.com
IG: jakekuja