Aina kun teemme jotain uutta on kyse testistä. Kukaan ei tiedä mihin idea sinkoaa, rämeikköön vai paraatipaikalle.
Silti helposti tulee ajatus ‘’Okei ymmärrän, että tässä voi käydä miten vain ja se on ihan okei, mutta jos kokeilu ei toimi, niin tietämättömyyteni ja osaamattomuuteni paistaa kolmen kilometrin päähän. Olen kuin keisari ilman vaatteita ja saan tyhmän leiman’’
Tämä on älytön ajatus. Luulen kuitenkin, että tuttu monelle.
Miksi muuten työelämässä on pidetty liian pitkään ammattimaisuuden merkkinä monimutkaista suunnittelua, joka saa marjanpoiminnankin näyttämään avaruustieteeltä, ‘’täytyy miettiä’’ on tutumpi sanapari, kuin ‘’tehdään se!’’ ja kysymykset rajoittuvat jokaisen oman mielen sisälle ja loistavat poissaolollaan yhteisössä.
Mutta tämä tulee muuttumaan, kun sinä, minä ja muut tulevaisuuden tekijät otamme kentän haltuun.
On muuten mahtava nähdä, että tulit pyörähtämään blogissa!
Hakkeroidaan ideoista toimintaa
Mark Zuckerberg puhuu paljon hakkeroinnista. ‘’Hakkerointi tarkoittaa minulle sitä, että rakennetaan jotain nopeasti ja tutkimme idean rajoja käytännössä. Näin kaikille tulee nopeasti taju siitä toimiiko jokin asia vai ei.’’
Kerron tarinan Google X:n hankkeesta nimeltä Project Loon. Pintaraapaisuna Google X on ‘’The Moonshot Factory’’ eli siellä kokeillaan uusia ideoita ja luodaan tulevaisuutta.
2011 Google X halusi ratkaista kunnianhimoisen ongelman. ‘’Kuinka eri mobiililaitteiden välisiä yhteyksiä voisi parantaa kaikkialla maailmassa?’’
Hetken sitä avattuaan he tajusivat, että ongelmalla on sivujuonteensa. Kaikkialla maailmassa ei edes ole mobiiliverkkoa.
No ratkaistaan se ongelma ensiksi.
Tiimi ideoi ja yhdellä välähti, että nostetaan mobiilireititin ilmaan ilmapallolla! He eivät aikailleet, he tilasivat verkkokaupasta 80 dollarin sääpallon, asensivat siihen reitittimen kiinni ja lähtivät kokeilemaan paikalliseen luonnonpuistoon.
Toinen nosti pallon korkeuksiin ja toinen ajoi autolla puistoon pallon alle ja kokeili toimiiko verkko. Ja sehän toimi!
Tästä he lähtivät hiomaan timanttia. He ryhtyivät suunnittelemaan palloa, joka pysyy ilmassa kauemmin.
7 vuoden kehitystyön jälkeen heidän pallonsa on vähän eri tasoa, kuin edellisen kuvan 80 dollarin sääpallo.
Tämä kokeilu onnistui, mutta jos se ei olisi toiminut, niin mitä olisi tapahtunut?
He olisivat palanneet muihin projekteihin yhtä kokemusta rikkaampana ja 80 dollaria köyhempänä.
Pienellä yksinkertaisella kokeilulla he saivat tietää tuloksen nopeasti. Jos he olisivat suunnitelleet tätä kuukausia ja vuosia niin lopputulos olisi ollut yhtä mahdoton ennustaa.
Nykypäivänä suunnittelu on arvailua
Ylisuunnittelijat yrittävät kontrolloida, jotain uutta, vaikka se ei ole mahdollista. Ja ‘’täytyy miettiä’’ ihmiset eivät uskalla tai ovat haluttomia.
Nostan kättä pystyyn kummankin persoonan kohdalla. Toisinaan ylisuunnittelen ja toisinaan pakoilen käytäntöön laittamista, koska pelottaa.
Mutta, kun me alamme ensiksi kokeilemaan asioita, joista innostumme silmät tuikkien ja, jotka eivät pelota, niin pian me uskallamme kokeilla asioita, jotka ovat meille aivan tuntemattomia tai löytyvät meidän epämukavuusalueelta.
Maailmassa on paljon rohkeita kokeilijoita, jotka ovat tehneet jo pelottavia harppauksia. Lähdetään kulkemaan isompien jalanjäljissä, kunnes uskallamme ja jaksamme kävellä umpihangessa.
Ihmiset jotka suunnittelevat epäonnistuvat yhtä usein, kuin ne jotka eivät suunnittele.
Suunnittelija käyttää aikaa suunnitelmiin ja epäonnistuu kuukauden päästä.
Ja kokeilija kokeilee nyt ja huomaa heti, että idea ei toimi. Hän menee eteenpäin ja kokeilee jo seuraavaa ideaa, kun suunnittelija on vielä kiinni laskelmissaan ja piirustuksissaan.
Tehdään -> havannoidaan -> muutetaan -> tehdään!
Aino Tissari, 18, Nuori Yrittäjyys -lähettiläs